DJI Terra distanskurs

DJI Terra är ett lättanvänt mjukvaruprogram utvecklat för att hjälpa dig att samla, hantera, länka samman och analysera olika data från din omgivning. Kursen ger dig kunskaper om programmets olika kraftfulla verktyg och funktioner och hur du kan exportera data vidare för fortsatt bearbetning eller leverera färdig produkt till uppdragsgivare.

Vad du kommer lära dig

1

Importera data

Under kursen kommer du att få lära dig att importera, hantera, länka samman och analysera insamlad data från drönare eller markbaserad kamera. Vi går igenom alla inställningar och moment steg för steg så att du får ut bästa möjliga slutprodukt.

2

Skapa ortofoto

Ortofoto består av flera sammansatta flygbilder tagna rakt uppifrån och ner mot marken som sedan ett mjukvaruprogram t ex DJI Terra har sammanfogat till en enda stor bild. Ortofoto är mycket användbart inom skogs- och jordbruk eller när man vill ha tillgång till en snabb överblick över stora arealer.

3

Skapa punktmoln

I DJI Terra så kan du skapa ett punktmoln av olika ytor och objekt med hjälp av en LiDAR (laser) sensor monterad på en drönare eller markbaserad station. Laserstrålen skannar eller sveper över ett förbestämt område och kan därigenom mäta avståndet till ett stort antal punkter i området. Data importeras sedan till DJI Terra och ett punktmoln skapas som kan användas till vidare analys.

4

Användning av verktyg

I DJI Terra finns en rad avancerade verktyg och funktioner som hjälper dig att omvandla data till djupare insikter om mönster, samband och situationer. Under kursen får du lära dig att hantera de vanligaste verktygen för att kunna göra volymberäkningar, mäta avstånd och ta ut olika höjder och lutningar av både mark och objekt.

5

Exportera data

Det färdigproducerade materialet kan exporteras i flera olika filformat beroende på hur det ska användas vidare. Under kursen får du grundläggande kunskaper om de vanligaste filformaten och hur du ska exportera ditt material på bästa sätt.

Om kursen

DJI Terra Pro är en programvara för bearbetning av bilder. Med ett modernt gränssnitt, snabb processtid och mycket bra prestanda och kvalité i återskapande av 3D-modeller har Terra snabbt blivit ett populärt program för både nybörjare och proffs. Programmet används obligatoriskt även till DJI Zenmuse L1 LiDAR för att bearbeta insamlad rådata. Efter avslutad kurs har du goda kunskaper i att arbeta med programmets alla delar och kan börja använda det professionellt på egen hand.

Komplettera med ytterligare program

DJI Terra är ett komplett och lättanvänt program för dig som vill göra volymmätningar, terräng- och höjdmodeller eller relativa mätningar, exempelvis längder och ytor på hustak.

Instruktör för kursen

Cedric Pieterse
Distans
Cedric Pieterse

Cedric är konsult hos Drönarakademin och har arbetat professionellt med drönare sedan 2010. Cedric är utbildad mättekniker och jobbar med både luftburen (drönare) och markbaserad mätutrustning såsom RGB-kameror, LiDAR och termiska sensorer. Cedric har lång erfarenhet av att praktiskt jobba med inmätningar av olika objekt ute i fält och efterföljande bearbetning av data (fotogrammetri, punktmoln, 3D modeller, klassificering) i Agisoft Metashape men även andra programvaror.

Vanliga frågor